Ruské CAMO, alternativa k americkým maskáčům ??

08.03.2010 21:24

Tak jak se rozšiřuje počet hráčů airsoftu, tak vzrůstá i počet týmů které se imitují některou ze světových armád. Musím říct, že většina týmů se snaží podobat některé z amerických jednotek, a tak mi přijde, že poslední dobou většinou člověk bojuje jen proti woodlandům, BDU, ACU atd. a poznat pak na první pohled protivníka od přítele je poněkud obtížné. Přitom spousta hráčů hraje s AK, které se i v airsoftové verzi velmi osvědčili a patří – již jen kvůli svému odolnějšímu mechaboxu ver.III k velmi spolehlivým, výkonným a oblíbeným zbraním.

Možná je to ale také dostupností alternativních maskáčů – zatímco woodlandy nebo 95-ky lze za dobrou cenu sehnat v každém i sebemenším armyshopu, tak na ruskou, francouzkou, britskou atd. uniformu lze narazit jen vyjímečně.

Přitom ruské uniformy jsou neméně kvalitní a použité maskování se do naší krajiny hodí daleko více jak Deserty nebo BDU (Battle Dress Uniform) nebo MARPAT (MARine Disruptive PATtern - maskovací vzor námořní pěchoty) .Ani  Army Combat Uniform (ACU), která také používá pixelový vzor, ovšem s méně výraznými barvami se do našeho pásma příliš nehodí - používá neutrální odstíny, které jsou vhodné spíše pro použití v poušti, mírném pásu či městském prostředí.

Musím říct, že připravit tenhle článek o výstroji/uniformách nebylo vůbec jednoduché – sehnat nějaké relevantní informace o výstroji ruských jednotek je i v dnešní době internetu a Googlu poměrně obtížné, a oproti fotografiím amerických vojáků, je množství fotek ruských vojáků na internetu vcelku minimální. Po uveřejnění tohoto článku se mi však ozval Volk z klubu Kentaur a upozornil mě na některé nepřesnosti, takže jsem měl možnost článek poupravit aby více odpovídal skutečnosti a ne jen prezentačním materiálům výrobce. Tímto mu za pomoc děkuji.

Ruská armáda aktuálně rozhoduje o jedné z největších výměn uniforem od 2. světové války – nové uniformy navrhoval významný ruský módní návrhář, a musí se uznat, že hlavně vojandám to teda moc sluší. Jedná se ale o vycházkové - slavnostní uniformy.Z finančních důvodů však byl zaveden jen jeden typ - od ostatních se upustilo.

 

Aktuálně prezident Medvěděv rozhodl o pořízení jednotné bojové uniformy pro celou armádu jedná se o zcela novou DigiCamo bojovou uniformou. Fotek je minimum – nicméně z těch dostupných lze vysoudit, že se jedná o povedený kousek, který použitým barevným spektrem připomíná české Vz. 95, a mohl by tak velmi dobře posloužit někomu, kdo hledá funkční alternativu k americké, nebo české uniformě.

Na obrázku níže jsou zobrazeny experimentální prototipy.

Možná se ale blýská na lepší časy - společnost Kospo k nám začala dovážet originální uniformy z Ruska přímo od SPLAV.ru - dodavatele uniforem pro Ruskou armádu. Dále pak dováží nože od ruských společností Saro, Kizlyar a NOKS .

Pořídit se tak dá komplet vše co ruská armáda aktuálně používá, včetně taktických vest a obuvi.

Je ale jasné, že vzhledem k tomu, že jde o originál a nejde o výprodej armádních skladů – je cenová úroveň vyšší, nicméně pořád výrazně pod úrovní originálních nových amerických a nebo i českých uniforem a doplňků. Kompletní uniforma pak vychází od 1400 do 1800 Kč.

Bekas Flecktarn BDU

U této kamufláže je zajímavé, že přebírá označení Flecktarn, používané poprvé německou armádou za druhé světové války. V tomto případě rusové ani nepopírají, kde se inspirovali a ponechávají i původní název. Zde se musí člověk pozastavit nad tím, jak pokrokový byl tento maskovací systém v době svého vzniku, když i dnes 60 let od konce 2 svatové války stále nachází uplatnění nejen u bundeswehru, ale také v Ruských jednotkách. Málo se ví, že moderní americký MARPAT - , tj. koncept používání miniaturních barevných vzorků místo velkých skvrn - vychází z právě uniforem Flecktarn, které němečtí vojáci používaly za druhé světové války.

Kamufláží typu Flecktarn využívá ruská armáda hned několik typů - lesní, pouštní. Tuto kamufláž využívají jak výsadkáři VDV (VDV - Vozdushno-Desantnye Voiska) tak i některé útvary VV MVD - a to zejména na převlečnících.

Bekas je obchodní název typu uniformy společnosti Splav.ru. Bekas představuje  jeden z nových střihů - oficielně je používá jedna z moskevských zásahoek - OSN Saturn. Neooficielně pak pravděpodobně i další  elitní anti-teroristické jednotky států bývalých sovětských republik. Komplet Bekaz je možné mít v mnoha variantách maskování.
 

BEKAS maskáčová bunda má následující základní vlastnosti :

  • Bunda je na zip
  • Odvětrávání pomocí sítěk v tepelně nejexponovanějších místech
  • Lokty jsou vystuženy pro extra odolnost a výdrž.
  • 2 přední kasy mají zabudovaný zip
  • Vnitřní kapsa je voděodolná.
  • Bekas bundy mají na ramenou sucháče pro umístění insignií.
  • Nastavitelný pas je samozřejmostí.  

BEKAS letní BDU - GOROD

Jedná se o letní uniformu speciálních jednotek v takzvaném maskování „Gorod“ (město). Tato kamufláž je hodně využívaná právě jednotkami SPEZNAC, SOBR a OMON pro boj ve městech.

Kamufláž mi přijde vizuelně podobná americké Urban kamufláži.

 OMON taktická vesta

Byla zpracovaná pro ruské zásahové jednotky OMON a SOBR .

  • Je ušitá z pevné syntetické tkaniny.
  • Umožňuje rychlý přístup k veškerému vybavení
  • Boční napínač dovoluje nosit vestu i přes neprůstřelnou vestu, nebo i přes zimní ošacení

 

Popis kapes:

  • na pouta
  • na zásobník k pistoli Makarova PM
  • na baterku
  • na plynovou láhev
  • na dokumenty
  • na 2 zásobníky AK nebo 36 nábojů ráže 12 nebo 16
  • na vysílačkau
  • na pistoli Makarova (vejde se tam i 1911 a při troše dobré vůle - viz. obrázek i ČZ 75D )
  • IPP
  • na pláštěnku nebo lano s kotvičku
  • na obušek
  • na dvě dýmovnice

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.