Srovnání maskovacích vzorů uniforem

14.12.2010 20:28

Tak jsem se po dlouhé době opět rozhoupal k napsání článku. Tentokráte bych se chtěl věnovat srovnání funkčnosti kamuflovacích vzorů uniforem - maskáčů.

Vzhledem k tomu, že jsme v naší jednotce měli v době, kdy jsme pořizovali fotodokumentaci pouze tři vzory, budete moci srovnat klasický český vzor Vz.95 s novým ruským vzorem Digital Flora a americkým Woodlandem - který je z nich morálně nejzastaralejší.

Všechny fotky byly dělány na podzim letošního roku v místech a prostředí, kde hrajeme nejčastěji - tedy smíšený les. Fotky dělal Urbis s DSLR u všech kamufláží za naprosto stejných podmínek a na stejném místě.

První sada fotek -Vzdálenost cca 15 m.

Ze srovnání je patrné, že nejlépe rozbíjí postavu ruská Digital Flora, s VZ95 v těsném zástupu - obojí jsou vzory pro naše klimatické pásmo s vyšším podílem zelené a méně pískové barvy. Woodlandy pak jsou bohužel až příliš nápadné

Teď se podíváme na srovnání znovu - digiálně jsem upravil hlavy - je neskutečné jak demaskující vliv má nezakrytá pokožka - obličej a ruce.

Je patrné, že u Digital Flory, až na ruku je maskovací efekt největší. Nicméně z těchto fotek vyplývá další zásadní věc - bez maskování obličeje je sebelepší kamufláž k ničemu :-(

Pro ještě lepší srovnání ořez bez hlav - jen Flora a Vz95 - kdyby Verdo neměl vystrčenou ruku - troufám si říct, že by se hledal jen velmi těžko !

Pojďme se podívat na další řadu srovnávacích fotek - tentokráte více z blízka cca z 5-ti metrů na tmavém pozadí

Opět je jasně vidět, že nová ruská kamufláž v "našem" lese a s tmavým pozadím funguje nejlépe - i na velmi krátkou vzdálenost rozbije postavu dokonale.

Znovu se podíváme na detail - bez demaskujícího vlivu obličejů - Flora, Vz.95

Závěr

No řekl bych, že vítěz je jasný. Nicméně, kdo má Vz95 tak myslím, nemá extra důvod měnit.

Ukazuje se, že použitý vzor je funkční - maskování dostatečné. Hráči s woodlandy ale mají smůlu - přeci jen vzor je patrně dělán do sušších klimatických pásem, s vyšším podílem hnědé - pískové.

Docela by mne v této souvislosti zajímalo srovnání s moderními americkými vzory MARPAT, Multicam - pokud to někdo z HGL čte a má zájem, rád bych nafotil srovnávací fotky.

Také bych to rád srovnal s nejnovějším ruským SURPAT vzorem - maskáče jsem si koupil a jsou hodně zajímavé, byť mi přijde že, více do hornatého terénu.

Pro info ještě vkládám pár dalších fotek

Mára v Digi Floře na Fort Benníng 2010 - vzdálenost cca 20m - kdo ho najde ??

Trochu zoomu :-)

Nový surpat vzor

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.