TECH - Kolik výkonu přidá těsná (přesná) hlaveň ? (by Redwolf airsoft)

12.07.2009 22:16

Tak jsem dneska brouzdal po netu a objevil jsem velmi zajímavé články na Red Wolf airsoft - níže je tedy uveden jejich překlad-

ZÁKLADY PŘESNOSTI

I když je spousta zbraní poměrně přesných přímo od výrobce - je stále spousta hráčů, kteří mají daleko vyšší očekávání , alespoň co se přesnosti týká.  To že má člověk upgradeovnou zbraň je poměrně psychologická záležitost - hráč se domnívá že má oproti protivnákům výhodu, nicméně je také velmi uspokojující, když kuličky dopadají přesně tam kde očekáváte, že by měly dopadnout .

První věc, kterou by jste měli udělat, než se vrhnete na vnitřnosti gunu je vybrat si dobré kuličky a - naučit se střílet. Pokud budete používat shiťácké kule a každá vám pak půjde jinam - bylo by na nic měnit hlaveň. Pamatujte, že tréning airsoftového střílení také není jako se učit střílet vduchovkou na 10 m - pokaždé do desítky. Naučte se střílet na praktickou /použitelnou vzdálenost na pohyblivé cíle. .

PODMÍNKY TESTU

Testy byly prováděny v naší kanceláři při teplotě 23°C a relativní vlkosti 57%. Testovací zbraní byla standardní  Tokyo Marui M733 Commando, a BBs byly vybrány precizní s vyšší vahou: Tokyo Marui 0.3g Superior Grade. Těžké a precizní  BB jsou méně náchylné k výchylkám. Po každé výměně hlavně byla změřena komprese zbraně a s různým nastavením Hop-Up bylo vždy vystřeleno 20 BB .

První test (10 BB) byl vždy dělán se zcela vypnutým Hop-Upem,  a druhý (10 BB) s hop-upem nastaveným tak aby vyrovnal trajektorii  0.3g BB . Normálně má  Hop-Up pouze velmi malý vliv na úsťovou rychlost, protože velikost tlaku potřebná dostatečnému roztočení lehké a rychlé 0,2g BB je malá. S těžší  BB je však rozdíl vyznamější. Rozdíly se zapnutým/vypnutým Hop - upem jsou jen pro srovnání a nedá se říci, že by byly relevantní pro zjištění rozdílů mezi hlavněmi. 

TEORIE

Teoretický základ pro tvrzení, že by s užší hlavní mělo dojít ke zvýšení výkonu zbraně je jednoduchý : protože průměr (vnitřní)  hlavně je užší, je i menší mezera i mezi kuličkou a hlavní - což znamená, že méně tlaku uniká kolem kuličky, také objem hlavně je tak nižší (rychleji se naplní) a kulička je tak vystřelena rychleji (obsah válce je konstatnní).

Protože používáme standardní Tokyo Marui AEG (90ms) , nebudou rozdíly v hlavních na této výkonostní úrovni nijak vysoké. S upgradeovanou zbraní na řekněme 130 m/s už mohou být rozdíly výraznější.

Výrazný rozdíl je také mezi AEG a plynovkami. Plynovky mohou benefinovat z užších hlavní především proto, že plyn expanduje po celé délce hlavně. Tj. čím déle bude u plynovky kule v hlavni - delší hlaveň = tím vyšší rychlost. Například u Tokyo Marui 5.1 vyskočili fps o 30 jen instalací přesné 6.01mm vnitřní hlavně! .

Lorem ipsum

Obr. Rozdíl mezi klasickou a přesnou hlavní
 

TEST

1) První přišla na řadu originální  hlaveň 300 mm TOKIO MARUI 6,08mm. Představuje tak základní úroveň. Rychlost s kuličkou 0,2g  uvedená s každým měřením je přepočítána dle zjištěného výkonu zbraně s 0,3 BB dle vzorce: Energie (joule) = 1/2 hmotnost * rychlost^2. Velmi zajímavý článek a příslušný kalkulátor lze nalézt zde.
 

Průměrná rychlost s vypnutým Hop-Up :   235,8 fps 0,77 J (287.8 fps s. 0.2g) 235.8 fps, 0.77J

Průměrná rychlost se zaplým  Hop-Up :     227.8 fps 
 

2) Pak jsme se tedy posunuli o krok níže a mainstalovali jsme hlaveň PDI 6,05 mm 303 mm. PDI vyrábí tyto 303mm dlouhé hlavně ze stejného důvodu, prosč si psi lížou koule - protože můžou. Originální 300mm hlaveň je třišilinkou kratčí než vnější hlave%n a tak je dobré vidět, že PDI dělaá vlastní rohodnutí místo aby slepě následovalo  rozměry originálního dílu.

Průměrná rychlost s vypnutým Hop-Up: 240,8 fps 0,8 J (293.4 fps s 0.2g)

Průměrná rychlost se zaplým Hop-Up: 228.4 fps
 

3) Dalším krokem je Prometheus s jejich 6,03 mm hlavní. Prometheus se stal mainstreamovým výrobcem hlavní a výrábí jich aktuáně více než např. KM Head a Systema. Protože jsou přesné hlavně daleko citlivější na špínu, než základní hlavně -  hlavně co se týká přesnosti a případného zaseknutí kuličky, vyžadují velmi přesné zpracování. A tady Prometheus boduje - dle testu v uznávaném německém airsofotovém časopisu si tato hlaveň vedla výborně hlavně co se týká oválnosti a přesnosti vnitřního průměru. 

Průměrná rychlost s vyplým Hop-Up:   238.4 fps 0,79J (291.5 fps s 0.2g)
Průměrná rychlost se zaplým Hop-Up:      224.0 fps    

 

4) A nakonec nejužší hlaveň - PDI, tentokráte s vnitřním průměrem 6.01mm . Všechny PDI hlavně jsou kovány za studena, což je stejná metoda, jaká se používá při výrobě skutečných přesných hlavní do odstřelovaček. Hlaveň je kována ze čtyř stran hydralickým kladivem, přičemž uvnitř hlavně je kulatá forma tak, aby se udržela naprostá přesnost. Je jasné, že taková výroba je mohem nákladnější než výroba standarním způsobem (odléváním) a zvyšuje cenu finálního produktu - nicméně tu prostě platí, že kvalita něco stojí..

Průměrná rychlost s vypnutým Hop-Up : 247.0 fps, 0.85J (302.4 fps s 0.2g)
Průměrná rychlost se zapnutým Hop-Up : 235.4 fps

 

ZÁVER

Takže to čeho jsme byli svědky potvrdilo teoretické předpoklady - se standardní  6.08 hlavňí jsme naměřili nejnižší rychlost a s tou nejužší 6.01 bylo dosaženo nejvyšší rychlosti -  standardní Tokyo Marui M733 Commando se tak posunula z 287 na  302 fps tj. o 5 %.  Uprostřed se drží hlavně  6.03-6.05mm , rozdíl mezi nimi je zanedbatelný - i když je tu překvapivé vítězství  6.05mm nad 6,03mm.

I když je tedy primárním účelem instalace přesné hlavně zvýšení přesnosti, mají přesné hlavně i příjemný "vedlejší" efekt a to že zefektivní vaši airsoftovou zbraň a dodají nějaký ten fps navíc bez instalace silnější pružiny. Jen je třeba mít na paměti, že výsledky mohou být rozdílné dle použité délky hlavně a síly zbraně - tj. u upgradeovaných zbraní s delší hlavní mohou být rozdíly významější. Je to ohromné neprobádané území a budem jen rádi pokud někdo bude v našem zkoumání prokračovat!

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.